Om Gule Længe Antik

Hvordan det hele begyndte

En blæsende og regnfuld augustdag i 1968 kørte jeg gennem Vildmosen i Vendsyssel på vej fra Århus til mit nye uddannelsessted Hjørring Seminarium, hvor jeg skulle tilbringe de næste 4 år. Det viste sig at være en beslutning som fuldstændig kom til at ændre min tilværelse. 

10 måneder senere mødte jeg en af mine venner, som jeg kendte fra vores deltagelse på atletiklandsholdet. Han var flyttet til Hjørring og arbejdede i en tøjbutik, hvor jeg mødte ham, da jeg så på et par bukser. Han spurgte, om jeg var interesseret i at overtage en butik i Lønstrup, som han havde lejet til 800 kr. for hele sommeren 1970, da han skulle flytte tilbage til Randers. Jeg slog til med det samme og forlod tøjbutikken med en lejeaftale på butikken i Lønstrup, men uden de bukser jeg var kommet for at købe.

Jeg startede straks med at renovere butikken i Lønstrup som lå i forbindelse med Den Gamle Købmandsgård: der kom sand på gulvet og fiskenet i loftet. Åbningen af den lille butik var ikke med antikviteter, men med kunsthåndværk, hånddyppede lys, glas samt 1500 gamle fiskekugler af glas, som jeg igennem en fisker købte fra Island. Disse gamle fiskerkugler viste sig senere at få stor betydning for mig personligt. 

Efter et par uger med flot omsætning i butikken, mødte jeg min nabo, som havde installeret sig i den gamle købmandsbutik i samme bygning. Han var lige startet med marskandiservarer som kom fra dødsboer i København. Han spurgte, om jeg ville overtage hans butik med varer. Hans forlovede ville slå op, hvis han ikke vendte tilbage til København. Så efter 1 time havde vi lavet en kontrakt på en seddel om, at jeg overtog butikkens lejemål og samtlige varer for 3500 kr. med 1500 kr. nu og resten ved sæsonens afslutning. Den tidligere indehaver pakkede sin kuffert og rejste straks tilbage til København. Så nu stod jeg pludselig med 2 butikker uden at have kendskab til antikviteter og gamle ting.

Jeg fandt dog hurtigt ud af priserne, for hvis folk købte, måtte prisen være billig nok. Købte de ikke, måtte prisen være for høj. Så der blev lavet mange spændende handler den sommer. Næste sommer fortsatte jeg igen med begge butikker. Butikken med antik og gamle ting blev kaldt Gule Længe, da bygningen var kalket gul. Dette navn har vi holdt ved lige siden.

Om sommeren solgte jeg 2 gamle fiskekugler til en sød ung pige, der hedder Bitten Madsen fra Lønstrup. På nuværende tidspunkt har vi boet sammen i 50 år og har sammen sønnen Andreas.

 

De sidste 50 år

I 1973 flyttede vi sammen til vores nuværende adresse på Lønstrupvej 58 i udkanten af Lønstrup. Vi lavede hurtigt laden om til butik med antikviteter og gamle ting. Hverdagene tilbragte jeg som lærer på Vrå Realskole, mens fridagene blev brugt i butikken, samt på indkøbsrejser til Sverige, England og Finland.

I 1975 startede vi med at arrangere Løkken Antikmesse i Løkken-hallen. Det første år deltog ca. 14 udstillere, men allerede året efter var vi oppe på det nuværende antal med omkring 35 antikhandlere fra hele landet. Gennem alle årene har vi lagt vægt på at præsentere de bedste varer inden for antik, kunst og design under mottoet ’kvalitet og tradition’. Løkken Antikmesse er med sine nu 45 år Danmarks ældste antikmesse. 

I 1984 vælger jeg at stoppe min lærergerning i Vrå, og min kone vælger også at stoppe som børnehavepædagog i Tårs. Derefter kan vi nu bruge al vores tid på butikken, antikmesser og alle de indkøbsrejser som er nødvendige for at få en spændende butik. På samme tidspunkt begynder vores 6-årige søn Andreas at hjælpe os godt både på messerne og i butikken. I slutningen af 1980’erne begynder vi at opsøge andre lande, hvor vi kan købe spændende antikviteter, det er fortrinsvis landene i Centraleuropa, Ungarn, Slovakiet, Tjekkiet, som vi besøger.

I 1989, hvor jeg er formand for Lønstrup Handelsstandsforening, går vi ind i et projekt, som vi aldrig glemmer. Få dage efter at Rumæniens leder Nicolae Ceausescu er blevet henrettet i december, kører vi som de første i Danmark ned med nødhjælp i 3 biler til et børnehjem i Rumænien. Den taknemmelighed vi mødte, og de indtryk vi fik, fylder stadig meget i vore tanker.

I 2005 finder vi en niche til vores handel med antikviteter og som antikmessearrangør. På en indkøbstur til Centraleuropa støder jeg på en fabrik som producerer kobbertagrender. Vi er på det tidspunkt ved at renovere vores gamle ejendom fra 1890, så jeg beslutter at købe en sending med hjem til Lønstrup. Tagrenderne bliver sat op, og interessen for at købe tagrender viser sig at være stor, så vi begynder at importere dem til salg. I alt er vi nu oppe på at have solgt kobbertagrender til mere end 1000 huse.

Nu her under Coronaepidemien har vi været nødt til at aflyse Løkken Antikmesse 2 år i træk. Desuden har vores nye tiltag Marked I Løkken-hallen været ramt af aflysninger, men det lykkedes dog at gennemføre markedet første gang i september 2021. Men ellers glæder vi os til igen at komme i gang med Løkken Antikmesse til august 2022, så vi kan få fejret det 45 års jubilæum, der har været udsat i 2 år. 

Som afrunding kan jeg sige, at det har været en interessant og spændende tid i Gule Længe Antik. De sidste 50 år har tiden ændret sig meget med salg af antikviteter. I starten var det nok at sætte et skilt op med antik ved vejen, og folk strømmede ind. Nu kræver det mere arbejde på sociale medier og med hjemmeside. Dette kan vores søn Andreas klare på bedste vis. Men en ting har ikke ændret sig: god gammeldags service og kendskab til det vi sælger. Det er enkle ting, som vi sætter en ære i at huske.

Carl Sørensen

  1. maj 2022